16 juni, 2021

Bygglov kan bli krav för Attefallshus – Extrahuset

Regelverket kring byggandet av Attefallshus och liknande hus kan komma att stramas upp. En utredning föreslår nu att bygglov ska återinföras för husen. Detta innebär inga större konsekvenser för Extrahuset då vi hela tiden hjälpt kunden genom processen med kommun oavsett om det gäller bygglov eller bygganmälan.

Utredningen ser flertalet olika skäl till att återinföra lovplikten, bland annat att ett attefallshus uppförs utifrån bärförmåga, brandskydd samt teknisk konstruktion i övrigt. Dessutom för dimensionering av vatten och avlopp. Ett annat skäl som benämns är för att kunna tillgodose grannar och närboendes europarättsliga rätt till domstolsprövning. 

Redan nu så innebär i praktiken inte en anmälningsplikt en större skillnad jämfört med lovplikten. Detta är något vi fått kommunicerat av våra specialister på Extrahuset som jobbar dagligen med våra kunders kommunprocesser. Detta är även något som kommuniceras i utredningen som lämnades över till regeringen under måndagen den 14/6.

Bakgrunden till utredningen är bland annat en svårförståelig och inkonsekvent plan och bygglag som måste göras tydligare. Det kan vara svårt för en enskild person att bedöma om byggnationen av ett Attefallshus behöver ett bygglov eller inte. 

Vad innebär detta för Extrahuset?

Om utredningen skulle gå igenom innebär det inga större förändringar eller konsekvenser för Extrahuset då vi sedan starten hjälpt kunden genom processen med kommun oavsett om det gäller bygglov eller bygganmälan. Vår expert på kommunfrågor, Per Thorell, hjälper dig som kund genom processerna och säkerställer att allt går rätt till utifrån lagar och regler angående attefallshus byggnation. Detta är en trygghet och säkerhet för kunden då den slipper att ta det fulla ansvaret i en krånglig och svårförståelig process.

Är du intresserad av våra attefallshus? – Klicka här för att se vårt utbud. 

BOKA MÖTE?

ANDRA INLÄGG

januari 14, 2022

Vart har vi levererat hus?

https://youtu.be/TgsfariERS4Sedan vi grundades 2015 har vi levererat nyckelfärdiga hus över hela Sverige. Dessa hus...

januari 3, 2022

3 nya visningshus i Stockholm

Som ni kanske redan vet så jobbar vi med ett ambassadörsskap där vi får möjligheten att visa upp våra kunders hus...

december 23, 2021

Summering av 2021 – VD ...

Vad är viktigast? Det är tydligt att mänsklighet, anpassningsbarhet, vänskap och relationer är av störst...