Är du intresserad av att bygga en friggebod?

Om du är intresserad av att bygga en friggebod finns det vissa regler och krav som måste följas. Eftersom en friggebod klassas som en komplementbyggnad krävs inte bygglov, men du måste lämna en bygganmälan och se till att uppfylla kraven enligt plan och bygglagen.

Enligt lagstiftningen får du bygga en eller flera friggebodar i närheten av din permanenta bostad, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 15 kvadratmeter. Höjden från mark till taknock får inte överstiga 3 meter, vilket är lägre än höjden för attefallshus som får vara upp till 4 meter höga. Höjden beräknas utifrån medelnivån från marken vid byggnaden.

För att kunna bygga en friggebod som en komplementbyggnad på din tomt måste det finnas ett bostadshus redan på plats, och huset måste vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad. Det är viktigt att vara medveten om dessa krav innan du börjar planera och bygga din friggebod.

Friggebod vit
Friggebod Extrahuset

Husmodeller

Välj utgångspunkt för din friggebod

Med hjälp av vår färdiga husmodeller kan du komma igång direkt med bygget eller kickstarta planeringen för ditt unika, fullt anpassningsbara campinghus.

Filter:

Filter:

Viktiga saker att tänka på vid bebyggelse av friggebod

När man planerar att bygga en friggebod är det viktigt att ha koll på vilka regler och krav som gäller. Det är till exempel viktigt att tänka på avståndet till grannens tomtgräns och att man behöver skaffa ett skriftligt medgivande från berörda grannar om man planerar att placera friggeboden närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Om man vill bygga sin friggebod nära hav, sjö eller vattendrag så krävs det också en så kallad strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Detta innebär att man behöver ansöka om tillstånd för att få bygga inom strandskyddat område. Extrahuset kan hjälpa till med information om dessa regler och ansökningsprocessen.

Utöver detta är det också viktigt att tänka på andra faktorer såsom markförhållanden, befintlig bebyggelse på tomten och vilken typ av byggnad man vill ha. Att tänka igenom dessa saker på förhand kan hjälpa till att undvika eventuella problem och göra processen med att bygga en friggebod smidigare och mer framgångsrik.

Friggebod sadeltak

Nyckelfärdiga friggebodar från Extrahuset

  • Extrahuset erbjuder nyckelfärdiga friggebodar av högsta kvalitet anpassade för året-runt-boende i nordiskt klimat.
  • Endast material av högsta standard används i alla hus.
  • Kök och badrum skräddarsys med välkända svenska varumärken för hög kvalitet och funktion.
  • Garanterade villkor, certifikat och garantier för att kunderna ska känna sig trygga.
  • Husen anpassas till 100% i färg och form efter kundens tomt och behov.
  • Extrahuset erbjuder hjälp från en egen arkitekt för att skapa ett unikt och personligt hus.

Extrahuset erbjuder en helt nyckelfärdig lösning för friggebodar där varje detalj är levererad enligt kundens exakta specifikationer. Det innebär att allt, inklusive små detaljer, är monterat när huset levereras. Huset är helt anpassat efter kundens önskemål gällande färg, design och övriga detaljer. Dessutom levereras friggeboden färdigmålad och redo att användas utan behov av ytterligare arbete. Hos Extrahuset är du säker på att få en helt skräddarsydd lösning som uppfyller dina höga krav på kvalitet och precision.

Bastuhus 15 kvm

Skapa din unika lösning med Extrahuset – Friggebodar & mer

Extrahuset erbjuder skräddarsydda lösningar för olika typer av byggnader, inklusive friggebodar, bastuhus, poolhus, kontor och hemmabio. Möjligheterna är oändliga och du kan vara säker på att få en lösning som uppfyller dina höga krav på kvalitet och precision.

När det gäller friggebodar är det viktigt att tänka på vissa saker, till exempel att få ett skriftligt medgivande från grannarna om du vill placera din friggebod närmare än 4,5 meter från deras tomtgräns. Om du planerar att bygga nära hav, sjö eller vattendrag krävs en strandskyddsdispens enligt miljöbalken.

Extrahuset kan hjälpa dig med alla dessa aspekter och ge dig den information och rådgivning du behöver. Dessutom kan du kombinera en friggebod med ett attefallshus för att maximera leveransen. Genom att skapa din unika lösning med Extrahuset kan du vara säker på att få en högkvalitativ och anpassad byggnad som passar dina behov och önskemål.

Allt du behöver veta om storlek, altan och brandklassning på friggebodar

När du planerar att bygga en friggebod är det viktigt att ta hänsyn till storleksbegränsningar och andra regler som gäller. En friggebod får högst vara 15 kvm eller två mindre hus på sammanlagt 15 kvm. Höjden på friggeboden får inte överstiga 3 meter.

Om du vill bygga en altan som hänger ihop med din friggebod är det tillåtet att bygga en anhängande altan på maximalt 10 kvm.

När det gäller brandklassning så behöver en friggebod som placeras i anslutning till ett småhus inte uppfylla några särskilda brandregler, men övriga regler i BBR gäller fortfarande. Det är viktigt att notera att friggebodens fönster och väggar redan är brandklassade när den levereras från tillverkaren.

Genom att ta hänsyn till dessa regler och begränsningar kan du bygga dina drömmars friggebod på ett säkert och lagligt sätt.

Järnvitriol attefallshus
Attefallshus Falsterbo i Bua

Besök ett av våra visningshus

Upplev kvalitén och möjligheterna med ett attefallshus från Extrahuset. Vi har visningshus över hela landet med möjligheter för både planerade och privata visningar.

Kontakta oss

Vill du bygga en friggebod?

    * Obligatoriska fält