10 mars, 2021

Hemma hos Bålsta Studio Houses

I vårt tredje hemma hos reportage möter vi skaparna av Bålsta Studio Houses. Drömmen om att driva ett Bed & Breakfast har länge varit på tapeten för familjen Berglund. Med hjälp av Extrahuset  har nu drömmen förverkligats under 2021 och Bålsta Studio Houses är äntligen redo att ta in sina första gäster.

När man anländer till Håbovägen 5 i Bålsta möts man av den klassiska svenska stilen med tre stycken små faluröda hus utrustade med sedumtak. Brenda Berglund som är en av grundarna av Bålsta Studio Houses AB berättar att drömmen startades redan för 20 år sedan när hon för första gången flyttade till Sverige. Längs vägen på en resa till Hemavan inspirerades hon av svenska hus med faluröd färg och gräs på taket. Hon älskade dem!

Brenda förklarar vidare att hon alltid haft en dröm av att bedriva ett Bed & Breakfast. Utseendet hon isåfall ville återskapa var just den klassiska svenska hus känslan exteriört kombinerat med den moderna skandinaviska interiören. När hon väl hade bestämt sig började hon leta efter husleverantörer som kunde förverkliga hennes dröm. Till slut fann hon ett litet hus byggt av Extrahuset. Brenda säger att hon fångades av en unik trapplösning som hon inte hade sett förut. De flesta små hus hon hade sett hade haft den branta stegen som inte var något hon själv skulle velat ha i sitt hus. 

Kontakten togs med Extrahuset och första mötet blev en husvisning i Tyresö tillsammans med Pelle från Extrahuset som dessutom blev deras kontaktperson. Där och då bestämde dem sig för att Pelle och Extrahuset skulle vara det självklara valet att göra deras dröm till en verklighet.

Bålsta Studio Houses
Grundarna Brenda och Lars utanför deras Bålsta Studio Houses
Fiskbensdörren
Bålsta Studio Houses består av 2 bolundare på 30 kvm och ett attefallshus på 25 kvm

Den traditionella svenska stilen

När det kommer till materialval så var det extra viktigt att just husen exteriört skulle återspegla den traditionella svenska stilen. Dessutom var den faluröda färgen och sedumtaket ett måste. Man valde också att skräddarsy traditionella Ocra-fiskbensdörrarna hos en lokal bekant.

På grund av attefallshuslagen så var man tvungen att bygga ihop de två bolundarna tillsammans för att skapa ett huvudhus på tomten. Tanken var från början att ha tre fristående små hus. Men Brenda menar på att man inte kan få allt här i livet och skrattar lite lätt.

Vad är eran favoritdetalj med huset?

Familjen Berglund förklarar att de är nöjda med hela huset. Kvaliteten av huset interiört benämns som en stor wow-faktor för dem och för alla deras vänner och familj som har kommit in för att besöka huset. Loftet är en av favoritdetaljerna med alltifrån trapplösningen till rymligheten som skapar ett mysigt loft. Brenda menar på att huset känns mycket större än bara 30 kvadratmeter. Det var trapplösningen som fångade hennes uppmärksamhet och även nu när man fått uppleva den i verkligheten är det favorit funktionen med huset. Välbyggda, riktigt väl utformade och med sina smarta inbyggda skåp anpassade för förvaring uppfyllde den alla förväntningar. 

Planlösningen anpassades tillsammans med Extrahuset så att de skulle få in en köksö i deras två bolundare. En viktig detalj var att just skapa huset med mycket utrymme i köket och vardagsrummet för att få plats med det. Det var första tanken och önskningen när de började med skapandet av huset. Efter att fått in köksön kunde de anpassa resterande del av planlösningen. 

Attefallshus kök med en köksö
Trapplösning attefallshus
Loft bålsta
Interiör bilder inifrån Bålsta Studio Houses.

Hur funkade samarbetet med Extrahuset?

För oss är det professionella förhållandet och förmågan att lita på expertisen de människor du arbetar med avgörande. Från början till slut av processen gick Pelle Thorell från Extrahuset utöver alla förväntningar. Även nu efter att vi har arbetat med Extrahuset hjälper han oss fortfarande om vi behöver hjälp med små frågor som till exempel alternativ för internetanslutning.

¨Leveransen av våra tre hus tog cirka två och en halvtimme från ankomst till vår adress. Allt sköttes så professionellt med alltifrån lyftet till efterarbetet av huset¨ säger Brenda.  

Byggnadens kvalité är enastående

När det kommer till standarden och kvaliteten på utförandet beskriver Brenda kvaliten som enastående. Det är väldigt genomtänkt, tekniskt modernt, välplanerat. Brenda benämner att dem är så glada att valet föll på Extrahuset som deras husleverantör. Hon berättar att hon frågade specifikt om ett visst kakel som hon har i alla hus och Extrahuset gjorde allt för att hitta dem exakta brickorna. Det är tjänsten som Extrahuset erbjuder för dig. 

Det speciella kaklet som efterfrågades och finns i alla 3 husen.
badrum bålsta
Ett av badrummen i Bålsta Studio Houses.

Vad är fördelen att bygga hus med Extrahuset? 

Extrahuset bygger vackra små hus och tillgodoser dig som kund med personliga val. Största fördelarna enligt oss var att Extrahuset kunde hantera all dokumentation som behövdes för bygglov säger Brenda. De tog också över ansvaret att driva projektet med alla sorters hantverkare ifrån markarbetare till kranförare. Pelle gav oss också möjlighet att välja hantverkarföretag vi föredrar så vi kunde blanda ihop Extrahusets kontakter med lokala. Pelles erfarenhet och expertis inom denna branschen visar verkligen på sin förmåga att bygga ett bra samarbete med kunderna och andra yrkesverksamma som är involverade i byggnaden. Alla kommuner har regler och olika förordningar som man måste anpassa sig till. Med hjälp av Extrahuset expertis kunde vi anpassa vårt hus efter hur vi ville ha det med rådgivning och hjälp efter vad som krävs för att följa kommunens regelverk. I vårt fall gjorde detta byggprocessen med Håbo kommun mycket smidig.

En annan fördel med Extrahuset var att elektrikerna och rörmokarna vi valde inte hade så mycket arbete att göra eftersom allt redan var på plats. Vi tror att vi sparade pengar på grund av den välplanerade och genomtänkta byggnaden berättar Brenda. 

attefallshus inuti
Interiören i Bålsta Studio Houses

Kort om konceptet Bålsta Studio Houses

I skrivande stund har Bålsta Studio Houses AB startat upp deras verksamhet. De har 3 hus från Extrahuset. 2 bolundare på 30 kvadratmeter och ett fristående attefallshus på 25 kvadratmeter. Dessa hus är tänkta som hyresbostäder med full service för kortare eller längre vistelser. Husen är fullt möblerade som alla vanliga hem och tillhandahåller vanliga hotellakan samt handdukar. Dessutom byts detta ut minst en gång i veckan och Bålsta Studio Houses tar hand om trädgården och tomten utanför. Konceptet är inte skapat för att vara ett BnB eller ett hotell. Bålsta studio houses vill vara ett alternativ för dem som behöver ett boende i Bålsta, men som inte vill bo på hotell eller dela sitt utrymme med andra. Målet är att skapa en hemkänsla trots att man är hemifrån. Husen är tillgängliga för dem som behöver ett tillfälligt boende eller företag som behöver för sin personal eller besökare. Bålsta Studio Houses ligger i ett centralt läge i Gamla Bålsta och ligger inom gångavstånd till alltifrån restauranger, butiker och busshållplatser.

Hur bokar man en natt i Bålsta?

Du kan boka en natt i ett Extrahuset via Bålsta Studio Houses hemsida, via Airbnb eller kontakta dem på mailen balstastudiohouses@gmail.com.

 

överblick av ett attefallshus
attefallshus kök + vardagsrum

Fakta om huset

BOKA MÖTE MED EXTRAHUSET?

ANDRA INLÄGG

mars 24, 2023

10 april visning i Falkenberg...

Nu öppnar vi upp dörrarna för vårt populära visningshus i Falkenberg. Vi visar upp vårt attefallshus Mälaren 30...

mars 20, 2023

Visning i Tyresö, Stockholm ...

Nu är det dags för oss att ännu en gång öppna upp dörrarna till vår extremt populära visningshus i Tyresö! Vi...

mars 13, 2023

Visningshelg i Löderup 25 ma...

Går du i planerna att skaffa Attefallshus? Då ska du inte missa denna visningshelg. Nu genomför vi husvisning i...