11 oktober, 2021

Hemma hos familjen Mattsson – Fjällstugan i Umfors

I vårt fjärde hemma hos reportage möter vi Familjen Mattsson som fick sitt unika Extrahuset levererat till fjälltomten i Umfors så tidigt som 2019. Huset köptes framförallt för att familjen ville komma närmare naturen och släkten, samtidigt som man ville ha friheten att inte alltid behöva hyra stuga. Det är skönt med en egen fjällstuga

För familjen Mattsson var det viktigt att hitta ett typ av hus som det ville ha på tomten, som kunde passa familjens behov och budget. Erik Mattsson berättar att de länge letade bland de lite mer etablerade namnen av husleverantörer och hittade några hus som de tyckte passade bra. Men en sak föll samtliga på: Ingen kunde ge dem ett fast totalpris på hela köpet. Det var alltid en massa om och men och saker som inte ingick samt kostnader som tillkom. Familjen tröttnade på det och var faktiskt på väg att ge upp hela projektet. 

Erik berättar vidare att under en sen kväll tappade han tålamodet och tänkte ¨Att det måste finnas någon bättre leverantör där ute¨ och satte igång och börja googla sig fram. Ganska snart hamnade han på Extrahusets hemsida och började läsa. Det mesta stämde med hustyp, planlösning, totalentreprenad… och allt till ett fastpris! Efter ett par telefonsamtal till en säljare så hade familjen bestämt sig.

Huset köptes framförallt för att familjen ville komma närmare naturen och släkten samtidigt som man ville ha friheten att inte alltid behöva hyra stuga. Eriks släkt på pappas sida är från trakterna runt Hemavan och familjen har alltid spenderat mycket tid uppe i området. Att kunna få värdefull tid med familjen samtidigt som man har fantastiska möjligheter till att utföra fritidsaktiviteter så som skidåkning, vandring och fiske är något familjen uppskattar.

Erik berättar att familjen sökte ett hus som inte var alltför stort, eftersom familjen bara består av tre personer men huset skulle ändå kunna husera besök och inte minst flera gäster vid uthyrning. Därför var det viktigt att planlösningen skulle innehålla flera separata sovrum, även om de är små till ytan. Två toaletter fanns också på kravlistan tidigt i planeringen men det visade sig vara ganska svårt att hitta i mindre fjällstugor, men detta var något Extrahuset kunde lösa. En bastu var också på önskelistan. På denna vägen skapades familjen Mattssons unika fjällstuga Idre Skicross Editon.

Fjällstuga i skogen

Erik berättar att när det kommer till materialvalen i fjällstugan så var det viktigt att det skulle kännas stilrena men också hållbara över en längre tid. Tanken var att de skulle kunna trivas i stugan i många år. Därför valdes just diskreta färger i naturtoner för att stugan skulle ¨passa in¨ i sin omgivning. På grund av att stugan också skulle användas för uthyrning valde man att utrusta stugan så att det både blev lätt att städa samt att hålla rent.

När det kommer på frågan om vad familjen är mest nöjda med i huset så är det inredningen. En enkel och stilren inredning med ljusa naturfärger som passar in i den vackra fjällmiljön. Familjen berättar att de bestämde sig för att försökta köpa så mycket som möjligt av möbler och husgeråd begagnat. Dels för miljöskäl men också för att hålla nere kostnaderna. Erik berättar att de spenderade ungefär ett år med att dammsuga lokala loppisar, blocket och andra diverse marknader på snygg och fräsch inredning som passade ihop med deras plan.

Har ni någon favoritdetalj eller favoritrum i huset?

Erik
– Soffan, definitivt. Den är lagom lång och mjuk för en liten tupplur.

Anna
– Mitt favoritrum i stugan är vårt ¨master bedroom¨. Det är precis lagom stort med plats för allt som behövs för god komfort. Det har fönster åt två håll med utsikt över fjällvärlden. Min favoritdetalj är kaminen. Vi valde en kamin i täljsten som ger en behaglig, långvarig och skön värme. För att inte tala om mysfaktorn! 

Astrid
– Tapeten med björkar i mitt sovrum och min våningssäng! Perfekt för att mysa och att att bygga koja. 

interiör fjallstuga
kök fjällstuga
Sovrum fjällstuga
våningssäng i fjällstuga

Erik berättar att samarbetet med Extrahuset har fungerat bra från första kontakt till leverans. Visst har det som oftast med husbyggen varit utmaningar och problem som behövts lösas, men det har alltid funnits en vilja från företaget att hitta lösningar. Leveransen som genomfördes var dessutom mycket bra! Det var en lång transport, men det gick mycket smidigt. Huset kom (nästan) i tid och monteringen gick helt enligt plan.

Familjen berättar att det är på det stora hela är imponerade över Extrahusets personal som sätter ihop huset, de är riktiga multikonstnärer som gör allt från golv till tak, kakel och måleri. Men det är också deras nackdel i vissa fall då vissa små detaljer så som målningen inte blivit helt perfekt. Men det är mindre detaljer som egentligen inte stör helhetsintrycket menar Erik. 

Badrum i fjällstuga
bastu fjällstuga

Har ni några tips till andra som ska genomgå samma process som er med att bygga/köpa hus? 

– Tänk noga igenom husets placering på tomten i förhållande till soltimmar och utsikt. Det kan vara bra att ta hjälp av någon som är van att granska husritningar. Om huset ska stå i svenska fjällen, se till att krypgrunden är ordentlig isolerad så att vattenledningarna inte fryser på vintern. Ställ också in er på att det är ett stort projekt att köpa fritidshus och att det här projektet kommer att pågå över lång tid. Allt kan inte och måste in bli klart på en gång. 

Vill ni boka en visning i Hemavan? 

Tillsammans med 25+ andra visningshus runtom i Sverige erbjuder vi även husvisning i familjen Mattssons fjällstuga i Umfors. Boka en privatvisning i fjällstugan eller några av våra andra hus på länken nedan eller kontakta oss på info@extrahuset.se. 

Klicka här för att boka visning samt att se några av våra visningshus!

fjällstuga hemavan

KORT FAKTA OM HUSET:

  • Hustyp: Fjällstuga
  • Modell: Kundanpassad Idre Skicross Edition
  • Storlek: 72 kvm
  • Plats: Umfors
  • Totalentreprenad: Ja, Extrahuset tog hand om hela entreprenaden!

BOKA MÖTE?

ANDRA INLÄGG

januari 31, 2023

Visningshelger i februari

Funderar du på ett nytt Attefallshus? Då ska du inte missa att komma på en av våra fantastiska visningshelger! Du...

januari 29, 2023

Husvisning i Göteborg 12 feb...

Går du i planerna att skaffa Attefallshus? Då ska du inte missa vår visningshelg. Nu genomför vi  husvisning i...

januari 29, 2023

Husvisning i Trelleborg 12 fe...

Går du i planerna att skaffa Attefallshus? Då ska du inte missa vår visningshelg. Nu genomför vi husvisning i...