02 mars, 2021

Varför ska man bygga ett attefallshus?

Är du villaägare och funderar över varför man ska bygga ett attefallshus? I den här artikeln ska du få en förståelse över fördelarna med ett attefallshus. Attefallshusen som infördes under 2014 och möjliggjorde  att bygga en extra byggnad på sin tomt. Först var det enbart tillåtet att bygga upp till 25 kvadratmeter men under 2020 ändrades reglerna om till hela 30 kvadratmeter bygglovsfritt. 

Förmodligen har ingen missat den stora vågen av intresse som byggts upp för en extra byggnad på sin tomt. Attefallshus-lagen som infördes under 2014, uppdaterades så tidigt som i början av 2020. Lagen har möjliggjort en mycket enklare process att bygga till ett extrahus på sin tomt. Man slipper också att söka bygglov för byggnaden och kan med den nya lagen bygga upp till hela 30 kvadratmeter.

Detta är fantastiska nyheter för dem som redan har en idé över vad dem ska använda sitt attefallshus till. Ifall man dock inte har en idé, så kommer du i denna artikeln få lära dig mer om just varför man ska bygga ett attefallshus och vad det kan vara bra att ha användning till.

attefallshus inuti
Interiör bild ifrån Bålsta Studio Houses - Attefallshus från Extrahuset anpassat för uthyrning

1. Hyr ut ditt attefallshus och få in en passiv inkomst

Att använda attefallshuset för uthyrning är en väldigt smart och lönsam investering som kan betala tillbaka investeringen på bara några år. Flera av våra kunder har anpassat sitt hus för att maximera potentialen med uthyrning. Några exempel är till exempel Bålsta Studio Houses som skapade en bed & breakfast lösning med tre attefallshus ifrån Extrahuset. En annan lösning finner vi i Trollbäcken, Tyresö där kunden valt att använda sitt hus för uthyrning via AIRBNB. 

Genom att anpassa huset för uthyrning kan du på ett relativt enkelt sätt få in en passiv inkomst varje månad. VD för Extrahuset Fredrik Andreasson berättar att om man utgår på ett attefallshus på 30 kvadratmeter som är anpassat för heltidsboende med full utrustat kök och badrum kan du i Stockholm ta ut en hyra upp mot 13 000 kronor per månad. Motsvarande siffra i Göteborg skulle ligga på ungefär 8 000 – 10 000 kronor, och i lite mindre städer på omkring 6 500 kronor. En vinstmarginal blir det alltid – det är bara storleken som varierar vilket gör att uthyrningsmöjligheten med ett attefallshus är väldigt spännande.

Attefallshus med sovloft
sovrum våningssäng
En gäststuga skapar möjligheter för uppemot 6 fler sovplatser.

2. GÄSTSTUGA SOM SKAPAR EXTRA SOVPLATSER! 

Oavsett om det gäller vid sitt hus eller vid sitt fritidshus kan det ibland kännas trångt och jobbigt när gäster hälsar på. För dem som bor i huset kan det isåfall vara påfrestande och jobbigt när släktingar och vänner är så nära inpå, ifall dem ska stanna under en längre period. Det kan även kännas jobbigt för gästerna själva som måste trängas med sina värdar i en lång tid. Den perfekta lösningen är då att bygga ett attefallshus. Utan bygglov och utan krångel kan du skapa ett extra boende på upp till 30 kvadratmeter för dina gäster. Perfekt för att kunna njuta av sällskapet under nära och käras vistelse hemma hos dig. 

Sovrum fjällstuga
Sovrum på bottenplan i ett attefallshus, perfekt för generationsboende.

3. GENERATIONSBOENDE FÖR FÖRÄLDRAR ELLER SON/DOTTER.

Generationsboende är något som utvecklats och blivit ännu mer populärt under den närmsta perioden. Det innebär att villaägare bor permanent tillsammans med släkt och familj. Det kan vara att man till exempel bor permanent med sina föräldrar om eller när dem blir gamla och behöver hjälp. Detta är en ny trend vi på Extrahuset tror starkt kommer breda sig ut på marknaden. Flera av våra kunder väljer denna lösningen. 

Ett attefallshus från oss kan till exempelvis anpassas för den äldre generationen med sovrum på nedervåningen och handikappanpassat med bra förvaring för året runt boende. Perfekt för att ens mor och far föräldrar ska finnas nära, samt få hjälp när det behövs. Dock kan det bli lite problematiskt att alltid vara nära inpå varandra både för familjen och för sina mor och farföräldrar. Därför är just en bebyggelse av ett fristående attefallshus den perfekta lösningen. Då får båda parter möjlighet att få sitt egna lilla utrymme. 

Attefallshus inredning.
Ett första boende för ert barn, precis intill familjehemmet.

4. ETT FÖRSTA BOENDE FÖR DIN SON/DOTTER (UNGDOMSHUS). 

Ett annat vanligt användningsområde för ett attefallshus är att använda det som ett första boende för din son eller dotter. Att kunna bygga ett attefallshus lite avskilt på tomten där tonårsbarnet kan få flytta in och testa på att bli självständig. Ett så kallat ungdomshus som är en perfekt lösning för ditt äldre barn att testa på vuxenlivet. Detta funkar att uppföra på alla områden i Sverige men kanske speciellt i dem större städerna eller studentstäder där det är inprincip omöjligt att finna en lägenhet. Detta är en av våran vanligaste kundkrets där vi anpassar attefallshuset tillsammans med familjen och deras barn för att det ska passa deras användningsområde. 

Hos extrahuset kan vi JUST anpassa husen efter ditt användningsområde 

Fördelen hos oss är att du kan just skräddarsy ditt hus efter ditt unika användningsområde. Oavsett om du bygger ett attefallshus efter någon av dem lösningarna vi har nämnt eller efter någon annan unik lösning. Kanske du letar efter ett kontor, ett pool hus eller varför inte en fristående hemmabio. Med hjälp av vår arkitekt skapar vi unika attefallshus anpassade efter dina krav på design och användningsområde. Boka ett möte med oss idag och starta processen!

Vill du skapa ditt unika attefallshus tillsammans med vår arkitekt?
LÄMNA EN INTRESSEANMÄLAN!

ANDRA INLÄGG

mars 24, 2023

10 april visning i Falkenberg...

Nu öppnar vi upp dörrarna för vårt populära visningshus i Falkenberg. Vi visar upp vårt attefallshus Mälaren 30...

mars 20, 2023

Visning i Tyresö, Stockholm ...

Nu är det dags för oss att ännu en gång öppna upp dörrarna till vår extremt populära visningshus i Tyresö! Vi...

mars 13, 2023

Visningshelg i Löderup 25 ma...

Går du i planerna att skaffa Attefallshus? Då ska du inte missa denna visningshelg. Nu genomför vi husvisning i...