Uthyrning av attefallshus

Hur funkar det att hyra ut sitt attefallshus?

Om du äger en villatomt med plats för ett extrahus, kan uthyrning av attefallshus vara ett smart sätt för att skapa en extra inkomst samtidigt som du hjälper till att lösa bostadsbristen. Men innan du sätter igång med processen är det viktigt att känna till de olika stegen och faktorerna som påverkar uthyrningen. Läs vidare för att få tips och råd om hur du kan hyra ut ditt attefallshus på ett effektivt och lagligt sätt.

Attefallshus grönt

Hur mycket kan jag ta betalt för att hyra ut ett attefallshus?

Att hyra ut ett attefallshus är ett utmärkt sätt att skapa en extra inkomst, men det är viktigt att känna till vilken månadshyra som är lämplig för din plats. Många faktorer påverkar hyran, såsom var i landet du bor och hur attraktivt läget är. En bra beräkningsgrund kan vara en månadshyra på 10 000 – 14 000 kr i Stockholmsområdet, 9 000 -12 000 kr i Göteborg och genomsnittligt cirka 6 000 kr – 8 000 kr på mindre orter. Men tänk på att det är viktigt att inte ta ut en för hög hyra som avskräcker potentiella hyresgäster.

För att beräkna dina månadskostnader för drift, underhåll och ränta kan du använda en beräkningsgrund på 1 500 kr – 2 000 kr per månad. Detta inkluderar alla kostnader som är nödvändiga för att upprätthålla ditt attefallshus och ge en hög standard till dina hyresgäster.

När det gäller skatt på hyresinkomst är det viktigt att notera att de första 40 000 kronorna är befriade från skatt. Efter det görs avdrag med 20 % av bruttohyran. Detta är viktigt att ta hänsyn till när du planerar din budget för din attefallshusuthyrning.

Slutligen, om du planerar att bygga ett nytt attefallshus, är det värt att notera att fastighetsskatt inte gäller under de första 15 åren. Detta är en annan faktor som kan bidra till att göra din attefallshusuthyrning mer lönsam på lång sikt.

Vår omsättning är ca 9000 SEK per månad sedan vi startade, och då har vi ändå blockat dagar lite här och var då vi är bortresta eller upptagna med annat.

– Alec & Annika
Kund till Extrahuset som hyr ut via Airbnb

Hur länge får man hyra ut attefallshus?

Det finns ingen tidsbegränsning för hur länge man får hyra ut sitt attefallshus, så man kan hyra ut det hur mycket man vill. Man kan välja att hyra ut sitt attefallshus under längre perioder eller enskilda nätter beroende på vad som passar ens behov och önskemål. Det är dock viktigt att man väljer rätt klassificering av attefallshuset när man anmäler det till kommunen om man planerar att använda det för uthyrning. Om du överväger att hyra ut ditt attefallshus är det endast kategorierna komplementbostadshus (permanent eller fritidshus) som är relevanta för dig.

Hur beskattas uthyrningen av attefallshus?

När du hyr ut ditt Attefallshus är det viktigt att du är medveten om att hyresintäkterna räknas som inkomst och därför ska beskattas korrekt i din deklaration. Men oroa dig inte, det finns schablonavdrag och regler som gör att du inte behöver betala skatt på hela summan. Enligt Skatteverket har du rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kr per år och du kan dra av 20 % av bruttointäkterna, men detta avdrag får inte överstiga hyresintäkterna. Det innebär att om du tjänar in 50 000 kr per år är hela summan skattefri. Men det är också viktigt att notera att om ditt Attefallshus är byggt enbart för att permanent hyras ut till utomstående, är det inte möjligt att dra av schablonavdraget. Om du har byggt ett småhus efter 2012 är det dock glädjande att veta att de första fem åren är helt skattefria. För mer information kan man besöka Skatteverkets hemsida eller kontakta dem för ditt enskilda ärende.

Frågor om uthyrning?

Vi hjälper dig!

    * Obligatoriska fält