Första analysen

Vilken husleverantör ska jag välja?

Byggprocessen kan vara utmanande, särskilt om man gör det för första gången. Att anlita en husleverantör som kan erbjuda expertkunskap och leverera nyckelfärdiga hus har blivit alltmer attraktivt. Men vad ska man tänka på när man väljer en leverantör för att säkerställa en trygg affär?

Attefallshus svart

Attefallshus Orust

Summering av tipsen för val av husleverantör

  • Be om husvisning för att jämföra olika husleverantörers slutprodukter och få inspiration.
  • Var noggrann och granska offerter och specifikationer för att försäkra er om att ni får det ni betalar för och att inga dolda kostnader finns.
  • Jämför omdömen från tidigare kunder på sidor som Trustpilot för att få en överblick över positiva och negativa omdömen.
  • Säkerställ att byggleverantören tar över delar eller hela ansvaret som ansvarig byggherre och att dokumentation, garantier och försäkringar finns tillgängliga.
  • Se till att betalningsvillkoren är rättvisa och trygga, betala aldrig mer än 30-40% innan huset är på plats och inte heller innan ett startbesked har utfärdats.
  • Var medveten om att kravbilden hos kommuner är hög när det gäller Attefallshus och kräv hjälp från byggleverantören för att säkerställa att kostnaderna är reglerade och ansökan går igenom.

Fråga om husvisning

Det är viktigt att du får uppleva skillnaderna i kvalitet och möjligheterna med husen. Be gärna om att få besöka olika husleverantörers visningshus för att jämföra slutprodukterna. Visningshus ger också inspiration och ett nytt perspektiv på vad som är möjligt att åstadkomma. Att gå på husvisning av ett eller flera av leverantörens hus är en självklarhet när man ska göra en av livets största investeringar.

Var nogrann

Att vara noggrann är ett viktigt tips vid val av husleverantör. Det är särskilt viktigt att noga granska offerter och specifikationer. Se till att allt ni har kommit överens om är inkluderat och av rätt kvalitet. Kontrollera att ni verkligen får det ni betalar för och försäkra er om att det inte finns några dolda kostnader. Var även kritisk till prisskillnader mellan olika bolag, det billigaste alternativet är inte alltid det mest kostnadseffektiva på lång sikt.

Jämför omdömen

Ett annat tips är att granska omdömen från tidigare kunder. Genom att till exempel besöka Trustpilot kan du få en god överblick över både positiva och negativa omdömen om varje hustillverkare. Om ett bolag inte har så många omdömen kan du fundera över hur många hus de har levererat. Om ett bolag dessutom har många negativa omdömen som stärker dina orosmoment, kanske du bör fundera extra noggrant över om det är ett bolag för dig.

Ansvar som byggherre

Är ni dessutom medvetna om ansvaret och riskerna ni tar på er som ansvarig byggherre? Detta ansvar är stort och viktigt för er som kund, men som de flesta husleverantörer inte nämner. Säkerställ att byggleverantören tar över delar eller hela ansvaret och att rätt dokumentation, garantier och försäkringar finns tillgängliga.

Betalningsvillkoren

Säkerställ sedan att ni aldrig behöver betala mer än maximalt 30-40% innan huset är på plats. Ni bör heller inte betala något innan ett startbesked har utfärdats. Vad händer om det inte går igenom? Var noga med att det företag du väljer att anlita just erbjuder dig rättvisa och trygga betalningsvillkor.

Kravbilden hos kommuner

Kravbilden hos kommuner är mycket hög även när det gäller Attefallshus, särskilt med den nya storleken på 30 kvadratmeter. Underskatta inte arbetet och dokumentationen som krävs, utan kräv istället hjälp från byggleverantören och säkerställ att kostnaderna är reglerade. Vad händer om ansökan inte går igenom?

Kontakta oss

Vad kan vi hjälpa dig med?

    * Obligatoriska fält