Vad kostar ett attefallshus?

En av de första frågorna potentiella attefallshus-ägare frågar när de kontaktar vårt företag Extrahuset är: Hur mycket kostar ett attefallshus? Trots att detta är en väldigt svår fråga att besvara, så ska vi i denna artikel göra vårt bästa för att förklara några generella riktlinjer för prissättningen av attefallshus.

Köpet av ett attefallshus är väldigt likt ett köpet av en bil. Med flertalet alternativ och tillval tillgängliga, så kan priset på bilen variera drastiskt.

Likt Volvos mest sålda bil XC40 kan starta runt 560.000kr med ett standard paket, kan de lätt kosta upp emot 800.000kr när köparen börjar lägga till tillägg så som panoramatak, luftrenare, en bättre motor, premium-textil inredning, fyrhjulsdrift, uppgraderade fälgar samt hjul, klimatpaket, kompletta vinterhjul, GPS-System, högtalare från Harman Kardon, tonade bakrutor, en annan färg på bilen och så vidare.

Med tanke på att den genomsnittliga svensken behåller sin bil i ungefär 5-7 år innan de väljer att byta ut den mot en ny eller begagnad bil, varför väljer så många att uppgradera sina bilar? Svaret är för att människor förstår vikten av att köpa den bilen de vill ha direkt så de inte ångrar sig under tiden. Den genomsnittliga svensken spenderar dessutom mer än 30 minter per dag i sin bil, därför är det viktigt att deras bil ger dem komfort, kvalité, en bra livslängd och dessutom är användarvänlig.

Dessa samma principer applicerar vanligtvis till de flesta attefallshus-köpare.

Du kommer se och använda ditt attefallshus nästan varje dag så länge som du bor i din bostad, och att välja rätt hus första gången är kritiskt för att du som kund ska älska ditt hus och behöva spendera minsta möjliga underhåll på huset. Pågrund av detta väljer de flesta köparna att få det attefallshus som förhoppningsvis kommer göra de lyckligast och nöjdast i det långa loppet.

Tyvärr, väljer några köpare att enbart fokusera på det initiala priset av attefallshuset med målet att hitta den billigaste leverantören och därmed offra kvalité, garantier, underhåll och design av huset. Vilket oundvikligen leder till att man ångrar sig – särskilt med tanke på att till skillnad från en bil kan inte ett hus bytas in om man är missnöjd och besviken.

Några av de vanligaste ¨tillval¨ när det kommer till köp av attefallshus är:

Som du ser så är det många valmöjligheter tillgängliga. När du får en offert från vårt bolag, går vi noggrant igenom varje val för att utbilda dig som husägare om fördelarna av varje val. Vi identifierar detta som en förutsättning för ett lyckat husprojekt.

Hur mycket kostar ett attefallshus?

Den genomsnittliga kostnaden för ett nyckelfärdigt attefallshus 25-30kvm under 2023 (inkluderat med kök och badrum samt andra tillval) är 800.000-1.200.000kr. Den genomsnittliga kostnaden för ett attefallshus i byggsats ligger från 300.000kr och uppåt beroende på leverantör material-kvalité, hantverkskostnader och tillbehör. Byggsats innebär att du köper materialen och instruktioner från ett företag och bygger sedan själv eller med hjälp av entreprenörer. Detta alternativ kräver mer egeninsats i byggprocessen och du får dessutom ta hand om att projektleda hela processen med hantverkare, dokumentation, handlingar, garantier, kostnader och annat som krävs i en komplex byggprocess. Vanligtvis blir det inte mycket billigare att bygga med byggsats så länge du inte har byggerfarenhet och kunskap med tanke på timmarna du behöver lägga ner samt externa kostnader du måste lägga på hela projektet som inte ingår.

Hur prisätter hustillverkarna sina husmodeller?

Företagen som specificerar sig för att sälja nyckelfärdiga hus prissätter sig på olika sätt. Men många av hustillverkarna bygger sina hus i samma länder och till och med ibland i samma fabriker. Strategi i prissättning med dolda klausuler i avtal, snålande på materialval och inte inkludera allt som behövs för att bygga ett kvalitativt hus är vanligt i branschen.

Vi på Extrahuset har en start prissättning på våra attefallshus med loft samt kök och badrum på 825.000 – 860.000 SEK för våra 25 kvm attefallshus samt 925.000 – 1 045.000 SEK för våra 30 kvadratmeters attefallshus. Nedan kan du se både vår leveransbeskrivning på våra standardhus samt vår standard och tillvalskatalog.

Vilka andra kostnader utöver huset måste jag räkna med när jag bygger attefallshus?

En normal kalkyl ser ut enligt följande för ett attefallshus, det varierar i pris beroende på yttre faktorer – varje husleverans är unik och det behöver göras ett tomtbesök innan kalkyl.

Utgå från nedan kostnader, utöver huset:

För enkelhetens skull, utgå från ett snittvärde på ca 260 000 kr.

Betalning och finansiering av attefallshuset

Börja med din bank, dom har förmodligen den bästa lösning för dig, men du är välkommen att rådfråga oss om andra finansieringslösningar beroende på om du ska köpa det som privatperson eller företag.

Här är några andra finansieringsalternativ som du kan överväga:

 1. Bostadslån: Om du redan äger en fastighet, kan du överväga att utöka ditt nuvarande bostadslån för att täcka kostnaderna för attefallshuset.
 2. Privatlån eller Blancolån: Dessa är icke-säkerställda lån där du inte behöver lämna någon säkerhet för lånet. Tänk dock på att räntorna kan vara högre jämfört med bostadslån.
 3. Byggkreditiv: Det är en form av kredit där banken finansierar byggprojektet etappvis, ofta i takt med att olika delmål uppnås under byggprocessen.
 4. Statliga bidrag eller lån: I vissa fall kan det finnas möjligheter att söka statliga bidrag eller lån som är avsedda för bygg- eller renoveringsprojekt. Kontrollera med lokala myndigheter eller institutioner för mer information.
 5. Crowdfunding eller privata investerare: Beroende på projektets natur, kan du också överväga att söka finansiering genom crowdfunding-plattformar eller genom att ta in privata investerare.
 6. Leasing: I vissa fall kan du överväga att leasa attefallshuset istället för att köpa det. Detta kan vara ett bra alternativ om du behöver en mer flexibel finansieringslösning.

Kom ihåg att det är viktigt att noga överväga vilket alternativ som bäst passar ditt unika projekt och din ekonomiska situation. Du är även välkommen att rådfråga oss för ytterligare vägledning och råd i denna process.

Betalning av attefallshus är uppdelad i tre faser

Att investera i ett attefallshus är ett stort steg och vi är här för att göra processen så smidig och överskådlig som möjligt. För att underlätta för både dig som kund och oss som leverantör, har vi delat upp betalningen i tre tydliga faser. Detta är inte bara för att strukturera betalningsflödet, utan också för att ge dig trygghet och insyn i varje steg av projektet.

 1. Vid STARTBESKED (35% handpenning): När vi har mottagit startbeskedet från kommunen, är det dags för den första betalningen, som utgör 35% av det totala beloppet. Denna första delbetalning fungerar som din handpenning och säkrar din plats i vår produktionskö. Det är i detta skede som ditt attefallshus börjar ta form, med noggrant planerade och genomtänkta detaljer.
 2. EFTER Leverans (55% inom 5 dagar efter leverans): Efter att ditt attefallshus har levererats till din tomt, följer nästa betalningsfas. Vi ber dig att inom 5 dagar efter leveransen fullfölja den andra delbetalningen, som utgör 55% av det totala priset. Denna betalning speglar den omfattande arbetsinsatsen och de resurser som har investerats i att ta ditt projekt från ritbordet till verklighet.
 3. Vid Godkänd Leverans (10%): När allt är på plats och du har godkänt leveransen, kommer det sista steget i betalningsprocessen. Den avslutande betalningen om 10% av det totala beloppet bekräftar att du är nöjd med resultatet och att huset står där färdigbyggt och klart för att välkomna dig. Det är ett tecken på en lyckad samverkan och starten på ett nytt kapitel i ditt nya attefallshus.

Genom denna uppdelade betalningsstruktur strävar vi efter att skapa en öppen och förtroendefull relation med våra kunder, där varje steg i processen är transparent och tydligt.

Vid totalentreprenad är det uppdelat istället i fyra faser efter informationen nedan:

Viktigt att tänka på för dig som kund:
Tänk på att du inte ska betala något innan godkänt startbesked från kommun. Du ska inte heller behöva betala mer än max 40% vid husköp och 55% vid totalentreprenad, innan huset är på plats.

Kontakta oss

Vad kan vi hjälpa dig med?

  * Obligatoriska fält