Attefallshuset i Onsala med musikstudio

I detta reportage får vi träffa familjen Strandberg, som fick ett unikt Extrahus levererat till sin bostad bara två dagar före julafton år 2022. Med barn som började flytta hemifrån för att studera runt om i landet och gäster som besökte dem från både Tyskland och USA, insåg de behovet av ett eget utrymme för gäster. I följande reportage berättar de om hur de skapade en plats där deras nära och kära kunde bo bekvämt och njuta av lite avskildhet under sina besök.

När familjen Strandberg började fundera på att investera i ett attefallshus, fick de tipset om Extrahuset. Det hela började med att planera för det kommande projektet, men snart stod de inför verkställandet. För familjen, som redan hade bestämt sig för att investera i ett attefallshus, var jakten på den rätta partnern egentligen bara en fråga om vem som kunde förverkliga deras vision. Extrahuset framstod som ett bra alternativ för dem, särskilt med tanke på hur smidigt det är att lyfta huset på plats.

Kort fakta om Extrahuset

  • Hustyp: Attefallshus
  • Modell: Kundanpassad Orust
  • Storlek: 30 kvm
  • Plats: Onsala
  • Totalentreprenad: Nej


Men attefallshuset hade en dubbelfunktion; det var inte bara avsett som gästutrymme utan också som en musikstudio. Lasse Strandberg berättar hur hans passion för musik tidigare varit begränsad av bristen på utrymme i deras befintliga bostad. Under planeringen och utformningen av attefallshuset insåg de möjligheten att skapa ett särskilt utrymme för musikskapande – en musikstudio. Det var viktigt för dem att skapa en plats där Lasse kunde utforska sin passion och låta sin kreativitet flöda, vilket blev en central del av deras vision för det nya utrymmet.

Musikstudio i ett attefallshus

Musikstudion i attefallshuset

I planeringsstadiet för sitt attefallshus experimenterade familjen Strandberg med olika layouter och lösningar. I en kreativ stund med ritningen i Photoshop kom Lasse på idén att spegelvända planlösningen. Genom att placera musikrummet mot skogen istället för grannarna fick de det resultat de ville ha. Efter färdigställandet av projektet kände de sig mycket nöjda med hur allt hade fallit på plats. Lasse reflekterar över vikten av att ta sig tid att noggrant fundera över olika alternativ innan man tar beslut. Att undvika förhastade slutsatser är ofta nyckeln till att uppnå önskade resultat.

När det kommer till materialval valde familjen Strandberg att harmonisera sitt attefallshus med huvudbyggnaden. Utvändigt valde de samma stående lockpanel och färg som användes på huvudbyggnaden för att skapa en sammanhängande stil. Genom att välja material som passade deras personliga smak skapade de en interiör som kompletterade resten av hemmet. När det kom till köket var deras huvudsakliga avsikt inte att använda det för matlagning. Istället föredrar de att laga mat tillsammans med gästerna inne i det stora huset när de kommer på besök. Trots detta är de glada över att ha möjligheten att använda det mindre köket om behovet skulle uppstå. Med kyl, dubbel induktionshäll, frys samt spis är det fullt utrustat och redo att användas för de som vill laga mat där.

Kök i attefallshus

Har ni någon favoritdetalj eller favoritrum i huset?

Vi är nöjda med huset som helhet. Det blev precis som vi hade tänkt oss och det används till exakt det som vi hade önskat.

– Lasse Strandberg

De är dessutom glada över att de valde till en luftvärmepump, som egentligen är det enda värmeelementet i huset. Luftvärmepumpen hjälper till att hålla en behaglig temperatur i hela huset och fungerar även som luftkonditionering under sommarmånaderna.

sovloft

Lasse berättar om samarbetet med Extrahuset som inte har varit några konstigheter, utan det har varit en positiv upplevelse från första kontakt till leverans. Han tog själv hand om förberedelserna på tomten och stundtals var uppgifterna lite tvetydiga i ritningarna. Trots dessa utmaningar under byggprocessen fanns det alltid lösningar till hands för att hantera dem. Utöver det var leveransen mycket bra, huset levererades på utsatt dag och monterades på plats utan problem!

Har ni några tips till andra som går i tankarna på att köpa ett attefallshus?

När det gäller råd till andra som överväger att köpa ett attefallshus, betonar Lasse vikten av att undersöka tillkommande avgifter från kommunen i förväg, som de själva blev överraskade av. Att vara medveten om sådana kostnader från början kan vara viktigt för projektetsbudget, dubbelkolla med kommunen eller med husleverantören.

Kontakta oss

Vad kan vi hjälpa dig med?

    * Obligatoriska fält