Hemma hos familjen Mattsson

Fjällstugan i Umfors anpassad för familjen

I vårt fjärde hemma hos reportage möter vi Familjen Mattsson som fick sitt unika Extrahuset levererat till fjälltomten i Umfors så tidigt som 2019. Huset köptes framförallt för att familjen ville komma närmare naturen och släkten, samtidigt som man ville ha friheten att inte alltid behöva hyra stuga. Det är skönt med en egen fjällstuga!

Familjen Mattsson

Familjen Mattsson som köpte en fjällstuga utav Extrahuset

För familjen Mattsson var det viktigt att hitta en typ av hus som de ville ha på tomten, som kunde passa familjens behov och budget. Erik Mattsson berättar att de letade länge bland de lite mer etablerade namnen på husleverantörer och hittade några hus som de tyckte passade bra. Men en sak föll alla på: Ingen kunde ge dem ett fast totalpris på hela köpet. Det var alltid en massa ”om” och ”men” och kostnader som tillkom. Familjen tröttnade på det och var faktiskt på väg att ge upp hela projektet.

Kort fakta om Extrahuset

  • Hustyp: Fjällstuga
  • Modell: Kundanpassad Idre Classic
  • Storlek: 72 kvm
  • Plats: Umfors
  • Totalentreprenad: Ja, Extrahuset tog hand om hela entreprenaden!

Erik berättar vidare att under en sen kväll tappade han tålamodet och tänkte: ”Att det måste finnas någon bättre leverantör där ute” och satte igång att googla sig fram. Ganska snart hamnade han på Extrahusets hemsida och började läsa. Det mesta stämde med hustyp, planlösning, totalentreprenad… och allt till ett fastpris! Efter ett par telefonsamtal till en säljare hade familjen bestämt sig.

Huset köptes främst för att familjen ville komma närmare naturen och släkten, samtidigt som de ville ha friheten att inte alltid behöva hyra en stuga. Eriks släkt på pappas sida kommer från trakterna runt Hemavan och familjen har alltid tillbringat mycket tid i området. Att kunna få värdefull tid med familjen samtidigt som de har fantastiska möjligheter till friluftsaktiviteter som skidåkning, vandring och fiske är något familjen uppskattar.

Erik berättar att familjen sökte ett hus som inte var alltför stort, eftersom de bara är tre personer i familjen, men ändå skulle kunna rymma besökare och flera gäster vid eventuell uthyrning. Därför var det viktigt att planlösningen skulle inkludera flera separata sovrum, även om de var små till ytan. Två toaletter fanns också med på kravlistan i tidig planering, men det visade sig vara ganska svårt att hitta i mindre fjällstugor. Detta var dock något som Extrahuset kunde lösa. En bastu fanns också med på önskelistan. På detta sätt skapades familjen Mattssons unika fjällstuga, Idre Classic på 72 kvm.

Vardagsrum i fjällstuga

Erik berättar att när det kommer till materialvalen i fjällstugan var det viktigt att de skulle kännas stilrena men också vara hållbara över en längre tid. Tanken var att de skulle kunna trivas i stugan i många år. Därför valdes diskreta färger i naturtoner för att stugan skulle ”passa in” i sin omgivning. Eftersom stugan även skulle användas för uthyrning valde man att utrusta den så att det skulle vara lätt att städa och hålla ren.

När det kommer till materialvalen i fjällstugan så var det viktigt att det skulle kännas stilrena men också hållbara över en längre tid.

– Erik Mattson

När det gäller frågan om vad familjen är mest nöjda med i huset, är det inredningen. Enkel och stilren inredning med ljusa naturfärger som passar väl in i den vackra fjällmiljön. Familjen berättar att de bestämde sig för att försöka köpa så mycket som möjligt av möbler och husgeråd begagnat, dels av miljöskäl men också för att hålla kostnaderna nere. Erik berättar att de tillbringade ungefär ett år med att söka igenom lokala loppisar, blocket och andra olika marknader efter snygg och fräsch inredning som passade ihop med deras plan.

Kök och vardagsrum i fjällstuga

Har ni någon favoritdetalj eller favoritrum i huset?

Sovrum i fjällstuga

Erik berättar att samarbetet med Extrahuset har fungerat bra från första kontakt till leverans. Visst har det, som oftast vid husbyggen, funnits utmaningar och problem som har behövts lösas, men det har alltid funnits en vilja från företaget att hitta lösningar. Leveransen som genomfördes var dessutom mycket bra! Trots en lång transport gick det mycket smidigt. Huset kom nästan i tid och monteringen gick helt enligt plan.

Familjen berättar att de överlag är imponerade av Extrahusets personal som sätter ihop huset. De är riktiga mångsidiga konstnärer som tar hand om allt från golv till tak, kakel och måleri. Dock har det också funnits nackdelar i vissa fall, som att vissa små detaljer, såsom målningen, inte har blivit helt perfekta. Men Erik menar att dessa är små detaljer som egentligen inte stör helhetsintrycket.

Har ni några tips till andra som går i tankarna på att köpa en fjällstuga?

Tänk noga igenom husets placering på tomten i förhållande till soltimmar och utsikt. Det kan vara bra att ta hjälp av någon som är van att granska husritningar. Om huset ska stå i svenska fjällen, se till att krypgrunden är ordentlig isolerad så att vattenledningarna inte fryser på vintern. Ställ också in er på att det är ett stort projekt att köpa en fjällstuga och att det här projektet kommer att pågå över en lång tid. Allt kan inte och måste inte bli klart på en gång. 

Kontakta oss

Vad kan vi hjälpa dig med?

    * Obligatoriska fält