Får man bo permanent i ett attefallshus?

Får man bo året runt i ett attefallshus? Det är en fråga som väcker nyfikenhet hos många som överväger alternativa boendeformer. Innan vi besvarar denna fråga, låt oss först utforska vad ett attefallshus faktiskt är och vilka regler som styr dess användning.

Vad är egentligen ett attefallshus?

Innan vi utforskar möjligheterna med att bo permanent i ett attefallshus är det viktigt att definiera vad ett attefallshus innebär. Ett attefallshus är ett småhus som kan byggas utan bygglov under vissa förutsättningar. Dessa förutsättningar anger att ett attefallshus får vara upp till 30 kvadratmeter stort, 4 meter i nockhöjd samt flertalet andra attefallshus regler som du måste följa.

Bo permanent i ett attefallshus – är det tillåtet?

Frågan om att använda sitt attefallshus som en permanentbostad är något som många funderar över. Det är tillåtet att bo permanent i ett attefallshus under förutsättningen att det uppfyller vissa krav. Detta innebär bland annat att attefallshuset måste fungera som en komplementbostad till ditt huvudsakliga boningshus och uppfylla specifika krav enligt Plan- och bygglagen (PBL). Enligt dessa regler måste en bostad vara ändamålsenlig och tillgänglig för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det är dessutom viktigt att det finns separata utrymmen för olika aktiviteter såsom sömn, måltider, umgänge, matlagning, personlig hygien och förvaring. Tillgång till naturligt dagsljus är likaså avgörande för att skapa en trivsam miljö vilket det även ställs krav på. För att få mer förståelse kring detta kan ni få rådgivning via oss eller läsa mer på boverkets hemsida om attefallshus.

Varför ska man bo permanent i ett attefallshus?

Det finns många positiva aspekter med att välja ett attefallshus som permanentboende. För det första erbjuder de en hållbar och kostnadseffektiv boendelösning. Genom att vara mindre i storlek är de också oftast mer energieffektiva och kräver mindre underhåll jämfört med större hus.

Det finns självklart utmaningar att övervinna när det gäller att bo året runt i ett attefallshus. Men med rätt placering och förberedelser kan dessa utmaningar snabbt bli till möjligheter. Från att säkerställa tillgången till vatten och avlopp till att maximera utrymmet på ett smart sätt, finns det alltid lösningar att utforska.

Sammanfattningsvis är det tillåtet att bo permanent i ett attefallshus, förutsatt att det fungerar som en komplementbostad och uppfyller nödvändiga krav. Men kom ihåg att ett attefallshus som en komplementbyggnad endast får användas som gäststuga. Så, om du är redo för att omfamna dess unika karaktär och flexibilitet, kan ett attefallshus vara det perfekta valet för ett boende!

Kontakta oss

Vad kan vi hjälpa dig med?

    * Obligatoriska fält