Användningsområden

Varför man ska bygga ett attefallshus?

Är du villaägare och funderar över varför man bör bygga ett attefallshus? I den här artikeln kommer du att få en förståelse för fördelarna med ett attefallshus. Attefallshusen infördes år 2014 och gjorde det möjligt att bygga en extra byggnad på sin tomt. I början var det bara tillåtet att bygga upp till 25 kvadratmeter, men reglerna ändrades under 2020 och man kan nu bygga upp till hela 30 kvadratmeter utan att behöva söka bygglov.

Attefallshus med sadeltak

Attefallshus Gotland från Extrahuset

Förmodligen har ingen missat den stora vågen av intresse som har byggts upp för att ha en extra byggnad på sin tomt. Attefallshuslagen, som infördes 2014 och uppdaterades tidigt 2020, har gjort processen att bygga ett extrahus på tomten mycket enklare. Med den nya lagen behöver man inte ens söka bygglov för byggnaden och kan bygga upp till hela 30 kvadratmeter.

Detta är fantastiska nyheter för de som redan har en idé om vad de vill använda sitt attefallshus till. Om du inte har en idé ännu, kommer du i denna artikel att lära dig mer om varför man bör bygga ett attefallshus och vad det kan användas till.

Hyr ut ditt attefallshus och få in en passiv inkomst

Att använda ett attefallshus för uthyrning är en smart och lönsam investering som kan betala tillbaka sig på bara några år. Flera av våra kunder har anpassat sina hus för att maximera uthyrningspotentialen. Ett exempel är Bålsta Studio Houses, som skapat en bed & breakfast-lösning med tre attefallshus från Extrahuset. En annan lösning finns i Eskilstuna, där en kund har valt att hyra ut sitt hus via Airbnb. Läs om fler projekt i artikeln om våra kunder som hyr ut attefallshus via Airbnb här.

Genom att anpassa attefallshuset för uthyrning kan du på relativt enkelt sätt få en passiv inkomst varje månad. VD för Extrahuset, Fredrik Andreasson, berättar att i Stockholm kan man ta ut en hyra upp till 13 000 kronor per månad för ett attefallshus på 30 kvadratmeter som är anpassat för heltidsboende med fullt utrustat kök och badrum. I Göteborg skulle motsvarande siffra ligga på cirka 8 000 – 10 000 kronor, och i mindre städer runt 6 500 kronor. En vinstmarginal finns alltid – det är bara storleken som varierar, vilket gör att uthyrningsmöjligheten med ett attefallshus är mycket spännande.

Attefallshus kök

Gäststuga som skapar extra sovplatser

Oavsett om det gäller vid sitt hus eller vid sitt fritidshus kan det ibland kännas trångt och jobbigt när gäster hälsar på. För dem som bor i huset kan det i så fall vara påfrestande och jobbigt när släktingar och vänner är så nära inpå, om de ska stanna under en längre period. Det kan även kännas jobbigt för gästerna själva som måste trängas med sina värdar under en längre tid. Den perfekta lösningen är då att bygga ett attefallshus. Utan bygglov och krångel kan du skapa ett extra boende på upp till 30 kvadratmeter för dina gäster. Perfekt för att kunna njuta av sällskapet under nära och käras vistelse hemma hos dig.

Sovrum attefallshus

Sovrum på bottenplan i ett attefallshus.

Generationsboende för föräldrar

Generationsboende är något som har utvecklats och blivit ännu mer populärt under den senaste tiden. Det innebär att villaägare bor permanent tillsammans med släkt och familj, exempelvis att man bor permanent med sina föräldrar när de blir äldre och behöver hjälp. Detta är en ny trend som vi på Extrahuset tror kommer att bli allt mer vanlig på marknaden. Flera av våra kunder väljer denna lösning.

Ett attefallshus från oss kan anpassas för den äldre generationen, med sovrum på nedervåningen och handikappanpassning samt bra förvaring för året runt boende. Det är perfekt för att ha mor- och farföräldrar nära och kunna ge dem hjälp när det behövs. Samtidigt kan det vara problematiskt att alltid vara så nära varandra, både för familjen och för mor- och farföräldrarna. Därför är ett fristående attefallshus den perfekta lösningen, där båda parter får sitt eget lilla utrymme.

Trapplösning i attefallshus

Ett första boende för din son/dotter (Ungdomshus)

Ett annat vanligt användningsområde för ett attefallshus är att använda det som första bostad för ens son eller dotter. Genom att bygga ett attefallshus något avskilt på tomten kan tonårsbarnet få möjlighet att flytta in och prova på att bli självständig. Ett så kallat ungdomshus som är en perfekt lösning för ens äldre barn att testa på vuxenlivet. Detta är möjligt att bygga på alla områden i Sverige, men kanske speciellt i större städer eller studentstäder där det kan vara svårt att hitta en lägenhet. Detta är en av våra vanligaste kundgrupper, där vi anpassar attefallshuset tillsammans med familjen och deras barn för att det ska passa deras behov och användningsområde.

Attefallshus allrum

Vi anpassar huset efter ditt användningsområde

En fördel med oss är att du kan skräddarsy ditt hus efter ditt unika användningsområde. Oavsett om du bygger ett attefallshus baserat på någon av de lösningar vi har nämnt eller på någon annan unik idé. Kanske du letar efter ett kontor, ett poolhus eller varför inte en fristående hemmabio. Med hjälp av vår arkitekt skapar vi unika attefallshus som är anpassade efter dina krav på design och användningsområde. Boka ett möte med oss idag och starta processen!

Kontakta oss

Vad kan vi hjälpa dig med?

    * Obligatoriska fält