Planlösning i ett attefallshus

Hur ska du tänka med planlösning i ett attefallshus?

Går du i planerna att bygga attefallshus? Försöker du skapa den mest ultimata planlösningen för att möjliggöra maximal funktionalitet inuti huset. Insidan är hjärtat av ditt attefallshus och bör utformas smart och funktionellt. Extrahuset anpassar just sina hus efter dina krav på design och funktion. Med en arkitekt i huset kan vi göra dina unika lösningar till en verklighet med hans expertkunskap. 

Att utforma ett mindre hus som ett attefallshus är en konst i sig. Att komma fram med smarta lösningar som både sparar yta, men också går att använda till exempelvis förvaring, är en viktig punkt för många av våra kunder. Oavsett om det ska användas som ett gästhus eller permanent boende är förvaring en viktig faktor, så att man kan förvara sin resväska när man kommer på besök eller hänga upp sina kläder utan att det tar utrymme från levnadsytan. Oavsett användningsområde är förvaring en av de viktigaste punkterna när man ska utforma ett attefallshus. Vi brukar då rekommendera att använda sig av vår smarta trapplösning som både är en tryggare väg upp till loftet, men också erbjuder extra förvaringsutrymme jämfört med en stege.

Fundera över framtida användningsområde

Många väljer också att ha ett fullt utrustat kök, vilket är viktigt för vissa användningsområden, som exempelvis för långtidsboende eller om man funderar på att hyra ut attefallshuset. Man kanske inte har planer att hyra ut huset från början, men det är bra att planera även för framtida användningsområden. När det kommer till intäktsmöjligheter för ett Extrahus, säger VD för Extrahuset, Fredrik Andreasson, att det naturligtvis varierar beroende på var i landet man bor. Men om vi utgår från ett attefallshus på 30 kvadratmeter som är anpassat för heltidsboende med fullt utrustat kök och badrum, kan man i Stockholm ta ut en hyra på upp till 13 000 kronor. Motsvarande siffra i Göteborg skulle ligga på ungefär 8 000-10 000 kronor, och i lite mindre städer runt 6 500 kronor. En vinstmarginal blir det alltid – det är bara storleken som varierar.

Trapplösning i attefallshus

Trapplösningen som underlättar för förvaring – Möjlighet att öppna skåp i trappan

Kombinera planlösning med inredningstankarna

Ett annat tips är att kombinera planlösningen med tankarna om hur man vill inreda sitt attefallshus och hur man vill använda det. Om man tidigt funderar på detta kan man utforma huset så att det passar ens önskemål, som att ha en större vardagsrumsyta eller kanske ett sovrum på bottenvåningen. Ju tidigare man tänker igenom hur man vill använda huset, desto bättre kommer det att bli när vår arkitekt ska förverkliga dina önskningar.

Kök attefallshus

Fullutrustat kök är en fördel vid till exempelvis uthyrning eller långtidsboende.

Attefallshus med loft – kvadratsmart lösning

När du bygger ett attefallshus upp till 30 kvadratmeter är det viktigt att säkerställa att du utnyttjar varje kvadratmeter på bästa sätt. Därför är det mycket populärt bland våra kunder att utforma sitt hus med ett loft. Genom att bygga ett loft invändigt får man mer yta på nedre plan för exempelvis kök, allrum och badrum. Detta gör att man kan maximera användningen av utrymmet i huset.

Tänk på dina placeringar av fönster för maximalt ljusinsläpp.

Placeringar av fönster

En annan viktig aspekt vid utformningen av planlösningen är att tänka på placeringen av fönster. Det är särskilt viktigt för att skapa bra ljusinsläpp, men också för att kanske förverkliga en fantastisk utsikt, som att ha stora fönsterpartier mot havet eller sjön. Vår arkitekt använder också moderna verktyg för att visualisera hur solen rör sig runt huset, och på så sätt kan han optimera placeringen av fönster för att maximera ljusinsläppet på bästa sätt, med er hjälp.

    Frågor om planlösning?

    Vi hjälper dig!

      * Obligatoriska fält