Därför ska du bygga ett mindre fritidshus

Att välja att bygga ett mindre fritidshus kan vara ett klokt beslut av flera anledningar. Oavsett om det handlar om att öka flexibiliteten, minska underhållet eller dra nytta av kostnadseffektiva fördelar, finns det flera skäl till att skala ner storleken på ditt fritidshus. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med att välja ett mindre fritidshus som din nästa boendelösning och förhoppningsvis hjälpa dig att avgöra om det är rätt val för dig.

Mindre fritidshus 40-60kvm – en ny trend.

I en värld där allt tycks bli större och mer komplicerat framträder en trend som går mot strömmen – valet att bygga mindre fritidshus. Tidigare har det nästan varit standard att bygga fritidshus på 100kvm+ men i det rådande ekonomiska läget kan en smart investering vara att bygga mindre. Ett mindre fritidshus på 40–60 kvadratmeter är inte bara ekonomiskt lönsamt, utan det är också tillräckligt stort för att få in alla funktioner som du behöver för dina nära och kära.

Mindre fritidshus är ett kostnadseffektivt alternativ

En av de mest uppenbara anledningarna till att överväga ett mindre fritidshus är de ekonomiska besparingarna det kan medföra. Många gånger kanske man inte behöver de större ytorna, utan det är viktigt att anpassa storleken efter egna behov och önskemål. Genom att välja ett mindre hus kan du dra nytta av lägre byggkostnader, eftersom priset på material och arbetskraft minskar. Dessutom kan det även ge lägre löpande kostnader för uppvärmning, el och underhåll, vilket kan bidra till en mer kostnadseffektiv och hållbar lösning över tid. Att välja ett mindre fritidshus kan således vara ett klokt beslut för dem som inte behöver större boendeyta än omkring 50 kvadratmeter.

Kräver mindre underhåll

Att välja ett fritidshus med en boendeyta på 40 till 60 kvadratmeter kan ge flera fördelar när det kommer till underhåll. En minskad yta innebär också en minskad arbetsbörda när det gäller att hålla huset i gott skick. Det krävs därmed mindre ansträngning för att hålla det rent och snyggt, vilket ger dig mer tid att njuta av din vistelse. Slutligen har dessa typer av hus vanligtvis färre installationer och liknande som kan gå sönder eller kan behöva reparation, vilket gör underhållsarbetet mer överkomligt och kostnadseffektivt i längden.

Flexibilitet och uthyrning

Ett mindre fritidshus kan ge dig mer frihet och flexibilitet. Med lägre kostnader och mindre krävande underhåll kan du frigöra mer tid och resurser att lägga på intressen och aktiviteter som du värdesätter. Dessutom kan ett mindre hus vara lättare att hyra ut, eftersom storleken och de lägre kostnaderna kan göra det mer attraktivt för potentiella hyresgäster. Läs mer om uthyrning här.

Smart anpassning av planlösning

Ett mindre fritidshus kräver smarta lösningar för att utnyttja varje kvadratmeter på bästa sätt. När varje kvadratmeter räknas, uppmanas man att tänka kreativt och strategiskt när det kommer till planering och design. Detta kan leda till mer innovativa och unika inredningslösningar, där varje hörn och varje yta används på ett funktionellt sätt.

Extrahuset strävar efter att erbjuda planlösningar som är skräddarsydda efter dina behov och önskemål. Med vårt fokus på smarta och funktionella designlösningar kan vi hjälpa dig att skapa det perfekta fritidshuset som passar din livsstil och din vision. Nedan kan du ta del av några av våra planlösningar för mindre fritidshus som anpassats efter kundens önskemål på design och funktion.

Härjedalen – Fritidshus 54 kvadratmeter

Denna planlösning är ett bra alternativ för dig som önskar en rymligare hall med gott om plats för garderobsförvaring, men samtidigt vill bevara antal sovplatser och en generös yta för allrum. Utöver det har denna planlösning även ett loft, vilket ger extra flexibilitet och utrymme.

Planlösning på Härjedalen 54

Dalarna – Fritidshus 46 kvadratmeter

Denna planlösning är skräddarsydd för dem som längtar efter ett rymligt och luftigt allrum som bjuder in till socialt umgänge och gemenskap. Utöver det generösa allrummet finns det också plats för två sovrum, vilket gör det till en mångsidig och funktionell layout.

Planlösning på Dalarna 46

Sälen – Fritidshus 48 kvadratmeter

Denna planlösning är perfekt för dig som tycker om den öppna planlösningen i ett fritidshus, vilket ger ett mindre hem en större känsla. Den erbjuder ett luftigt och rymligt allrum som kombineras med ett välutrustat kök. Dessutom inkluderas utrymme för ett större sovrum och en bastu för extra komfort.

Planlösning på mindre fritidshus Sälen 48